Utopia Gemist? Kijk terug met NLZIET

Heb je een aflevering Utopia gemist?

De eerste aflevering van Utopia werd uitgezonden op 31 december 2013. Sindsdien verblijven 15 Utopianen, die verschillen in vaardigheden, levensvisies en gewoonten, dag en nacht op een afgesloten terrein waar zij hun eigen samenleving bouwen. Daarnaast is er bijna niets en moeten ze in hun eigen levensonderhoud voorzien. De bewoners worden door diverse camera’s gevolgd, iedere werkdag kun je de belevenissen volgen van het realityprogramma. Het je een uitzending van Utopia gemist? Je kijkt het programma terug bij NLZIET.

Utopia weetjes

Het realityprogramma begon als een experiment, het doel was om het programma een jaar lang uit te zenden. Dat is in ieder geval gelukt! Maar er is nog veel meer gebeurd, wat weetjes over Utopia:

 • Ieder jaar wordt er een Utopiaan van het jaar gekozen, dat werd in 2014 Giorgio, in 2015 Ivan, in 2016 Bas.
 • Het programma is een Nederlands format van John de Mol en inmiddels aan diverse andere landen verkocht.
 • Utopia is het langstlopende realityprogramma van Nederland.
 • Ruim 4500 mensen meldden zich aan om Utopiaan te worden.
 • Het terrein van Utopia 1 is een stuk van het voormalige Asielzoekerscentrum Crailo in Laren. Het terrein van Utopia 2 is beschikbaar gesteld door gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren.

Aflevering van Utopia gemist? Kijk terug met NLZIET

Utopia kijken bij NLZIET:
 • Alle afleveringen tot een jaar terugkijken
 • Probeer de eerste maand voor €0,01
 • Het aanbod van NPO, RTL XL en KIJK bij elkaar
 • Apps voor smartphone, tablet, smart tv en Apple TV

De bewoners van Utopia hebben hun leven in de ‘normale wereld’ opgezegd en gaan het avontuur aan om een compleet nieuw bestaan op te bouwen met elkaar. Contact met de buitenwereld is er niet, relaties met familie en vrienden wordt ouderwets onderhouden met brieven. Uit Utopia stappen is niet zonder gevolgen, ze mogen het programma vrijwillig verlaten. Gebeurt dit binnen 15 maanden dan kost ze dit een borg, natuurlijk niet als er sprake is van overmacht. De borg is vooraf afgesproken en ligt tussen de 0 en 25.000 euro. Stapt iemand eruit dan gaat de borg naar een goed doel.

Utopia 1

Bij de start in 2013 was alles wat ze hadden een kale loods met een stuk grond, water en wat dieren om in voedsel te voorzien. Daarnaast elektriciteit, een telefoon en wat geld om hun leefomgeving uit te bouwen. Veel luxe was er dus niet, maar inmiddels kunnen de bewoners prima overleven in hun mini samenleving. Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot. Zeker niet omdat er iedere maand een Utopiaan weggestemd wordt en een nieuwe bewoner die plek overneemt. Dagelijks zijn de perikelen in Utopia te zien in het gelijknamige programma. De laatste aflevering van Utopia 1 werd op vrijdag 1 juni 2018 uitgezonden. Ivan Mauloed werd uitgeroepen tot winnaar en won €51.000.

Utopia 2

Toen duidelijk werd dat Utopia ging stoppen zijn de Utopianen een petitie gestart om een doorstart te kunnen maken. Dit is uiteindelijk gelukt en zo is Utopia 2 ontstaan. In Utopia 2 is alles weer omgegooid, de groep begint nu echt met niks. Ze hebben alleen een meertje met vissen, een paar houten planken en boomstammen, een telefoon met 25 euro beltegoed en een startkapitaal van 250 euro. Hierdoor is Utopia 2 meer Expeditie Robinson dan Big Brother.

De kandidaten

In Utopia 2 zijn er ook nieuwe kandidaten uitgekozen die aan de slag mogen. De eerste die het land op liep was Mike een elektricien van 29, daarna kwam Christel een 44-jarige docent die naast haar baan enorm creatief bezig is. De oudste van het stel is installatiemonteur John van 56. De jongste is Sanne van 19 die normaal als verkoopmedewerker werkt, net als Brandon van 21. De een na jongste is Jessie van 20 jaar die als Horeca-manager actief was.

Kijk de belevenissen in Utopia zonder reclame

Dat je niet iedere dag de tijd hebt om Utopia te kijken is goed voor te stellen of misschien kijk je liever de afleveringen van een hele week achter elkaar terug. Geen probleem, bij NLZIET kijk je wanneer het jou uitkomt zonder reclame. Dus ook als je Utopia gemist hebt!

Meer weten?

Wil je weten wat je nog meer kan kijken bij NLZIET?

Ga naar de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Hoe snel staat iets op NLZIET?
Bij NLZIET kun je programma's live kijken. Heb je de start van het programma gemist? Gebruik dan de "begin gemist"-functie. De on demand video zonder reclame kun je direct (in ieder geval binnen een uur) na uitzending online verwachten.
Is alles een jaar terug te kijken?
De meeste programma's zijn een jaar lang terug te kijken. Enkele programma's zijn korter beschikbaar vanwege de uitzendrechten.
Kan ik programma's downloaden?
Je kunt het aanbod van NLZIET niet opslaan of downloaden. Wel kun je alerts instellen om je favoriete programma's in een handig overzicht te houden. Je ontvangt dan automatisch een alert wanneer een nieuwe aflevering voor jou beschikbaar is.
Wat is de beeldkwaliteit van NLZIET?
Bij NLZIET worden alle programma's in de hoogst mogelijke kwaliteit online gezet. De beeldkwaliteit kan verschillen per aanbieder en per apparaat waarop het wordt afgespeeld. De kwaliteit kan ook beïnvloed worden door andere factoren, zoals je locatie, de beschikbare bandbreedte en/of de snelheid van je internetverbinding.
Hoe kan ik zien welke programma's vooruit gekeken kunnen worden?
In de rij "Vooruitkijken" zie je per zendergroep (NPO Start, RTL XL en KIJK) welke programma's er vooruit te kijken zijn. Deze programma's zijn ook te herkennen aan het icoon wat bovenin de programmategel staat.
 • Kijk afleveringen van Utopia tot een jaar reclamevrij terug
 • Kijk online live, terug en vooruit voor maar € 7,95 per maand
 • De programma's van de grootste Nederlandse zender in een app voor smartphone, tablet en smart tv.