Holland-België terugkijken

Holland-België

Holland-België is een spelprogramma op RTL 4 waarin bekende Nederlanders het opnemen tegen bekende Vlamingen. Het programma Holland-België wordt gepresenteerd door Art Rooijakkers en de Vlaamse presentator Jonas van Geel. In deze spelshow komen onder andere vragen over vooroordelen, taalissues en culinaire issues aan bod. Holland-België is terug te kijken bij NLZIET.

Enkele verschillen tussen Nederlanders en Vlamingen:

 • De absurdistische Vlaamse humor vs de Nederlandse platte humor
 • Vlamingen leven om te werken vs Nederlanders werken om te leven
 • Introvert vs extravert
 • Beleefd praten vs onbeleefd en directer

De spelshow

Holland-België is een spelshow waarin Nederlanders en Belgen op een ludieke manier de strijd met elkaar aangaan.

In deze spelshow nemen de vaste teamcaptains, Ruben Nicolai en Louis Talpe, wekelijks nieuwe gasten mee. Dit zijn bekende Nederlanders bij Ruben Nicolai en bekende Vlamingen bij Louis Talpe. Deze gasten zijn iedere week verschillend. BN’ers als Gerard Joling, Najib Amhali, Georgina Verbaan, Katja Schuurman, Jeroen van Koningsbrugge (bekend van Smeris) en Gwen van Poorten komen voor in het programma.

Bij de Belgen krijgt teamcaptain Louis Talpe onder andere hulp van Tine Embrechts, Lieven Scheire, Evi Hanssen en Sven de Ridder. Aan deze deelnemers de kans om de eer hoog te houden voor hun land en om de vooroordelen van de tafel te vegen. Als het Belgische team weet te winnen krijgt het publiek de Belgische specialiteit ‘wafels’ als prijs en als het Nederlandse team weet te winnen wint het publiek poffertjes.

Wat kun je verwachten in Holland-België?

De quiz Holland-België kent verschillende rondes waarin de kennis over het andere land getest wordt. Vragen over vooroordelen, taalissues en culinaire issues komen veelvuldig aan bod. Klopt het vooroordeel over Belgen dat zij timide zijn? En is het waar dat Nederlanders gierig zijn? En wat weten Nederlanders over Belgische fenomenen en tradities (en andersom)?

Daarnaast proeven en raden de deelnemers traditionele gerechten van elkaar en worden mensen op straat geïnterviewd waar vervolgens ook weer vragen over gesteld worden. Ben je benieuwd naar dit programma? Kijk Holland-België bij NLZIET: een spelshow waarbij de twee teams los gaan op de verschillen en vooroordelen die er zijn tussen Hollanders en Belgen.

Holland–België moet gezien worden als de serie waarbij je op zaterdagavond gezellig voor de buis gaat zitten met het gezin. Een soort van Ik Hou Van Holland, maar dan een tikkeltje anders.

Presentatoren

Bij de eerste aflevering van Holland-België was Wendy van Dijk nog de presentator. Dit was de pilotaflevering. Art Rooijakkers heeft in het eerste, officiële seizoen haar taak overgenomen. De Belgische presentator Jonas van Geel is wel, net als bij de pilot, van de partij. Ook de teamcaptains zijn anders dan bij de pilotaflevering. Toen waren Phillipe Geubels en Jandino Asporaat de vaste teamcaptains. Zij zijn nu vervangen door Ruben Nicolai en Louis Talpe. Ruben, bekend van Oh, Wat Een Jaar en Ik weet er alles van, strijdt voor Nederland en Louis strijdt voor team België.

De grootste vooroordelen over Nederlanders en Belgen op een rijtje

Nederlanders over Belgen…

 • Belgen zijn timide en treden niet graag op de voorgrond
 • Belgen zijn dom
 • Belgen zijn zachtaardig en vriendelijk

Belgen over Nederlanders…

 • Nederlanders zijn luidruchtig
 • Nederlanders zijn direct
 • Nederlanders zijn zuinig
Nog meer BN'ers in actie zien?
Twee teams spelen tegen elkaar met als thema een specifiek jaar. Het hele decor tot aan de outfit van de deelnemers is in stijl van dat jaar. De spelshow zit vol met nostalgische fragmenten en muziek.
Geen BN'er is veilig voor de imitatiekunsten van Carlo Boszhard en Irene Moors. Van Maik de Boer tot Johan Derksen, soms komen dezelfde gasten vaker terug in het programma.
De Slimste Mens wordt gepresenteerd door Philip Freriks met als jurylid Maarten van Rossum. De kandidaten zijn bekende Nederlanders die in vijf spelrondes plus de finale moeten bewijzen hoe slim ze zijn.
 • Kijk Holland-België waar en wanneer het jou uitkomt
 • Met NLZIET kijk je niet alleen afleveringen terug, je kunt ook live tv-kijken en sommige programma’s kijk je zelfs vooruit
 • Voor het kijken naar Holland-België en andere leuke programma’s zit je nergens aan vast. De eerste maand is gratis en daarna betaal je €7,95 per maand. Zo makkelijk als je het abonnement start, zo makkelijk stop je het ook weer
Heb je vragen over NLZIET?

Wil je meer weten over online tv-kijken bij NLZIET? Lees de Veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Wat is online tv-kijken?
Bij NLZIET kun je tv-kijken via internet, je hebt geen televisieabonnement meer nodig. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding. Bij NLZIET kun je zelf bepalen waar en wanneer je naar televisieprogramma's kijkt. Je kunt terug, vooruit en live tv-kijken. Met de toevoeging van live en replay tv bieden we NLZIET abonnees nog meer vrijheid om te kijken naar alle mooie programma’s van de Nederlandse omroepen.
Hoe kan ik live uitzendingen vanaf het begin kijken?
Is je favoriete programma al begonnen, maar ben je net te laat? Geen probleem. Met NLZIET kun je gebruik maken van de "begin gemist"-functie. Je hoeft echt niets meer te missen van de Nederlandse tv!
Wat is replay tv?
Met replay tv kijk je programma’s terug via de ingebouwde tv-gids. NLZIET heeft alle kanalen een week lang opgenomen en hiermee kun je tot 7 dagen terugkijken door terug te scrollen in de tijd en een programma te kiezen. Ook kun je live programma’s starten vanaf het begin. Omdat we de live stream hebben opgenomen, bevat replay tv reclame.
Wat is er nieuw aan NLZIET met live en replay tv?
We hebben ons aanbod uitgebreid. Je kon al on demand vooruit- en terugkijken bij NLZIET, maar nu kun je ook live tv-kijken naar 36 zenders van de grote Nederlandse omroepen. Daarnaast kun je met replay tv ook tijdens een programma-uitzending vanaf het begin kijken. Live en replay streams bevatten reclame.
Wat is het voordeel van replay tv, ik kon immers al terugkijken bij NLZIET?
Door de toevoeging van replay tv is het programma aanbod tot 7 dagen terug flink uitgebreid. Nu zijn ook veel buitenlandse series en films met replay tv tot een week na uitzending terug te kijken. De live en replay programma’s bevatten, net als op televisie, reclame.