Zomergasten gemist

Van de mooie fragmenten en diepgaande achterliggende verhalen, daar draait het bij Zomergasten om. Elke aflevering worden interessante gasten uitgenodigd om te vertellen over hun favoriete fragmenten. Zomergasten gemist? Probeer NLZIET één maand gratis en kijk direct alle afleveringen van Zomergasten 2020 reclamevrij terug. Deze afleveringen zijn tot 10 dagen na uitzending beschikbaar. Daarna compileert het programma de leukste fragmenten uit de interviews. • npo logo

  Ilja Leonard Pfeijffer in het kort

  Mon 24 Aug • 07:40

  19 min

 • npo logo

  Carola Schouten in het kort

  Mon 17 Aug • 07:46

  20 min

 • npo logo

  Nazmiye Oral in het kort

  Mon 03 Aug • 08:38

  20 min

 • npo logo

  Inez Weski in het kort

  Mon 27 Jul • 08:03

  19 min

 • npo logo

  Typhoon in het kort

  Mon 20 Jul • 14:09

  20 min

 • npo logo

  Ivo van Hove in 5 minuten

  Mon 02 Sep • 06:00

  6 minHet programma

Zomergasten is al sinds 1988 dé zomerklassieker van VPRO. Elke zomer worden zes weken lang gasten uitgenodigd om fragmenten uit te kiezen en deze toe te lichten. Deze toelichting zorgt vaak voor mooie verhalen uit het leven van deze gasten. De gasten komen uit een bepaald vakgebied, zoals televisie, literatuur of wetenschap. Janine Abbring interviewt de gasten, waardoor er diepe gesprekken ontstaan, zoals het interview met Mark Rutte. Aan het einde van elke aflevering compileert het programma de gasten in vijf minuten.


Zomergasten 2020

De VPRO-klassieker Zomergasten wordt vanaf 19 juli tot en met 23 augustus uitgezonden. De eerste zomergast die bij het programma aanwezig mag zijn is Typhoon. Hij opent het nieuwe seizoen van Zomergasten op 19 juli. De zanger heeft een drukke agenda sinds zijn doorbraak met zijn album ‘Lobi da Basi’ in 2014. In 2015 kampte hij daarentegen met een burn-out. Hoe herpakte hij zichzelf? Kijk zondag 19 juli om 20.15u op NPO 2. Welke gasten sluiten nog meer bij het programma aan? Maak kennis met de andere gasten.

 • Inez Weski: Inez studeerde rechten in Rotterdam. Ze merkte al snel dat het vakgebied bij haar paste. Inez is al jaren strafrechtadvocaat en al meer dan 40 jaar één van de strafpleiters van Nederland. Ze is te zien in de aflevering van 26 juli waarin ze meer vertelt over bekende zaken.
 • Nazmiye Oral: Nazmiye is een alleskunner. Naast columnist, is ze ook actrice en theatermaker. Ze won zelfs de Gouden Kalf voor de film In Vrijheid. Ook was ze te zien in de televisieserie Baantjer: Het Begin. Nazmiye is op 2 augustus in Zomergasten te zien.
 • Jaap Goudsmit: De vierde gast van het programma is viroloog Jaap Goudsmit. Hij is een belangrijke aidsonderzoeker en een expert op het gebied van vaccinontwikkeling. De uitzending waarin hij te zien is, is op 9 augustus.
 • Carola Schouten: de vijfde gast van dit seizoen is Carola Schouten. Ze is Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op 16 augustus is ze in het programma te zien.
 • Ilja Leonard Pfeiffer: de zesde gast is de bekende schrijver Ilja Leonard Pfeiffer. Hij is naast schrijver, ook dichter en classicus. In de uitzending van 23 augustus vertelt hij onder andere over zijn best verkochte boek ‘Grand Hotel Europa’.


Zomergasten 2019

In het seizoen van 2019 waren ook 6 gasten uitgenodigd om hun favoriete fragmenten te laten zien. Het seizoen start met John van den Heuvel. In deze eerste uitzending vertelt John over de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld, de polderpenoze van de jaren tachtig en negentig, maar ook over de hedendaagse mocromaffia, de cocaïne-oorlog en de (on)macht van politie en justitie om georganiseerde misdaad te bestrijden. Daarnaast zijn Hanna Bervoets, Nina Jurna, Maxim Februari, Wanda de Kanter en Ivo van Hove te zien in Zomergasten 2019.

 • John van den Heuvel: als misdaadverslaggever voor de Telegraaf en RTL publiceert Van den Heuvel al bijna dertig jaar over geruchtmakende zaken als de opkomst van motorbendes, de voor niet-ingewijden bijna onnavolgbare verwikkelingen in de poldermaffianetwerken rond Willem Holleeder en meer recent over de liquidatiegolf in Amsterdam. Vorig jaar kwam naar buiten dat Van den Heuvel vanwege zijn werkzaamheden ernstig bedreigd wordt, en daarom permanent beveiligd wordt.
 • Hanna Bervoets: Bervoets is één van de meest veelzijdige en productieve auteurs van haar generatie. Haar werk werd geprezen met de BNG Bank Literatuurprijs en de Frans Kellendonkprijs en ontving nominaties voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Dit voorjaar verscheen haar zevende roman Welkom in het Rijk der zieken, een boek over chronisch ziek zijn waarin essayistische beschouwingen samengaan met fantasy-elementen.
 • Nina Jurna: Jurna is Latijns-Amerikacorrespondent voor NRC Handelsblad in Rio de Janeiro, Brazilië. In haar ideale televisieavond onder meer beelden van João Gilberto, de onlangs overleden grondlegger van de bossanova. Verder de documentaire Está todo bien, die een Venezolaanse arts, een activist en een kankerpatiënt volgt die zowel zichzelf als de gezondheidszorg proberen overeind te houden te midden van de crisis in Venezuela. Jurna laat ook zien hoe Brazilianen het jaarlijkse carnaval aangrijpen om een politiek tegengeluid te laten horen aan de nieuwe extreemrechtse president Jair Bolsonaro.
 • Maxim Februari: Februari is bekend als succesvol romanschrijver en is sinds 2010 als columnist verbonden aan NRC Handelsblad. Vorig jaar won Februari de J.L. Heldringprijs voor de beste journalistieke columnist van 2018. In 2012 maakte Februari bekend in transitie te zijn. Hij schreef hier zelf over: ‘Je gaat in transitie, je vervangt oestrogeen door testosteron, het ene hormonale systeem door het andere: het is een medische ingreep van niks, maar de maatschappelijke gevolgen zijn groot. Het blijkt nog het lastigst om door de buitenwacht als meer dan transseksueel te worden gezien.’
 • Wanda de Kanter: De Kanter is sinds 2013 verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek oncologisch ziekenhuis in Amsterdam. Naast haar werk als longarts strijdt De Kanter met collega Pauline Dekker tegen de tabaksindustrie en voor een rookvrije jeugd. Die strijd wordt hard gevoerd, want ‘met brave voorlichting kun je doorgaan tot je een ons weegt,’ aldus De Kanter in de Volkskrant.
 • Ivo van Hove: Van Hove is één van de meest geroemde toneel- en operaregisseurs ter wereld. Daarnaast is hij directeur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Voor het ITA-ensemble maakte hij dit jaar de veelgeprezen voorstelling Een klein leven, naar de internationale bestseller van Hanya Yanagihara. Deze zomer regisseert hij Don Giovanni voor de Opéra National in Parijs en in februari 2020 is zijn vertolking van de wereldberoemde musical West Side Story te zien op Broadway in New York. In 2015 werkte Van Hove met zanger David Bowie aan de muziektheatervoorstelling Lazarus, door Bowie gezien als het slotstuk van zijn leven. Een maand na de première overleed David Bowie.


Voordelen van Zomergasten kijken bij NLZIET

Let op: Zomergasten is maar 10 dagen na uitzending terug te kijken bij NLZIET.

Wist je dat?

 • Zomergasten al sinds 1988 bestaat?
 • Er elk jaar 6 mensen worden geïnterviewd?
 • In 2020 het 33e seizoen alweer van start gaat?
 • Peter van Ingen de eerste presentator was?
 • Er ook een winterse variant was?

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over online tv-kijken bij NLZIET? Lees de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Wanneer is Zomergasten op tv?

Bij NLZIET kun je elke zondag om 20.15u Zomergasten 2020 live kijken via je smartphone, tablet of laptop. Kijk waar en wanneer je wilt de afleveringen van het nieuwe seizoen. De VPRO-klassieker Zomergasten wordt vanaf 19 juli tot en met 23 augustus uitgezonden.

Wie presenteert Zomergasten?

Janine Abbring interviewt de gasten.

Hoe lang bestaat Zomergasten al?

Zomergasten bestaat al sinds 1988. Peter van Ingen presenteerde het eerste seizoen.

Wie zijn de Zomergasten van 2020?

De eerste zomergast die bij het programma aanwezig mag zijn is Typhoon. Hij opent het nieuwe seizoen van Zomergasten op 19 juli. Andere gasten zijn Inez Weski, Nazmiye Oral, Carola Schouten en Jaap Goudsmit.

Wie zijn de Zomergasten van 2019?

John van den Heuvel opent het seizoen. Daarnaast zijn Hanna Bervoets, Nina Jurna, Maxim Februari, Wanda de Kanter en Ivo van Hove te zien in Zomergasten 2019.

Hoe werkt de gratis proefperiode bij NLZIET?

Tijdens de proefperiode geniet je één maand gratis van NLZIET. Ervaar zelf het gemak van NLZIET en kijk live, terug en vooruit naar de 36 zenders van NPORTL en SBS. Je proefabonnement start je met een betaling van 1 eurocent. Als je tevreden bent en gebruik wil blijven maken van NLZIET, hoef je niets te doen. Na je kennismakingsperiode wordt je abonnement vanzelf omgezet naar een maandabonnement. Je zit nergens aan vast, je abonnement is op elk moment opzegbaar.