Persbericht NLZIET

Online tv-dienst NLZIET vanaf april in Europa te bekijken

14 april 2018

Hilversum – Vanaf april 2018 is het mogelijk om de programma’s van alle grote Nederlandse zenders via NLZIET in de Europese Unie te bekijken. Vanaf 1 april vervalt namelijk het zogenoemde ‘geoblock’ binnen de EU.

Afschaffing geoblock

Tot op heden waren door geoblocking veel programma’s van Nederlandse zenders niet online in het buitenland te bekijken. Vorig jaar werden door de Europese Commissie ook al de roamingkosten afgeschaft, waardoor mobiel internetgebruik in het buitenland explosief is gestegen. Daarnaast nemen de mogelijkheden om in het buitenland gebruik te maken van wifi alleen maar toe. Hierdoor zal het kijken naar online televisie ook in het buitenland een enorme vlucht gaan nemen. Nederlandse televisieprogramma’s worden nu online toegankelijk voor vakantiegangers, pensionado’s, expats en Nederlandse emigranten door via de smartphone, tablet en connected-tv te kijken. Om NLZIET in de EU te kunnen gebruiken, dient het hoofdverblijf van de kijker in Nederland gevestigd te zijn.

 

Kijkers in buitenland

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zo’n half miljoen Nederlanders elders in Europa wonen. Daarnaast kent Nederland ook veel vakantiegangers. In totaal werden er in 2016 bijna 18 miljoen vakanties in het buitenland geboekt. In het hoogseizoen gaan bijna 10 miljoen Nederlanders op vakantie. Een deel daarvan kiest voor een vakantie in eigen land en 6,7 miljoen voor het buitenland, waarbij Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië de meest bezochte bestemmingen zijn. Nederlanders kunnen straks ook op vakantie al hun favoriete series en programma’s blijven kijken.

 

Alternatief voor tv-schotels

Niels Baas (directeur NLZIET): ‘Sinds de start van NLZIET krijgen we veel vragen van abonnees die ook graag in het buitenland hun favoriete programma’s willen bekijken. Nu de EU geoblocking dit voorjaar gaat opheffen, kunnen kijkers via NLZIET in het buitenland tv-programma’s van NPO, RTL en SBS in hoge kwaliteit live, terug- en vooruitkijken. We bieden hiermee ook direct een goedkoper en handig alternatief voor tv-schotels.’